amurang here we are agian
Door: Wietz
Blijf op de hoogte en volg Wietske
13 Juli 2009 | Indonesië, Batavia
Na een jaar van missen, mooie herinneringen en vele nieuwe plannen zijn we nu dan eindelijk weer in Amurang aan gekomen. Na een lange, saaie, grappige, vermoeiende reis zijn van zaterdag middag 13.00 (lokale tijd) op het vliegveld van manado aangekomen. Ja jullie lezen het goed, Anne en ik hebben onze weg in de vliegvelden, inchecken en goede Gates vinden gevonden. We waren er zelf ook best trots op. Toen we in Manado aankwamen waren alle mensen van de douane van een mondkapje voorzien, ik schrok wel een beetje. Maar dit bleek uit voorzorg maatregelen te zijn vanwege de mexicaanse griep. Verder hebben we niemand met mondkapje kunnen spotten, dus het zal mee vallen. Toen we eindelijk alle stempels in ons paspoort hadden gekregen was het tijd om de koffer op te halen. Het is een wonder alle beide koffer waren aanwezig, heel fijn. Toen we vervolgens verder liepen zagen we sister pauline samen met onze vriend max staan. Ook waren er twee kinderen mee gekomen om ons op te halen! Echt super zo mooi, we waren weer terug een super gevoel. Eerst hebben we ergens wat gegeten, gingen we naar de supermarkt en toen eindelijk naar amurang.
Na een lange rit van 2en een half uur waren we er eindelijk. De wegen zijn onderweg trouwens opgeknapt. Hoe verder we de tropen in gingen hoe slechter ze werden, maar ik moet zeggen het is opgeknapt. Tijdens de auto rit hebben we een beetje bijgepraat met sister pauline, probeerden we in ons beste mengelmoes van handen en voeten taal, ons indonesies en engels met de kids te praten. En eindelijk reden we amurang binnen YES!!. Ook amurang is opgeknapt. En heeft nu zelfs een supermarkt. Ja ook indonesie maakt grote vorderingen mee. Leuk man! Bij het tehuis aan gekomen werd we verwelkomd door een 20 tal kids. De rest was nog bij hun ouders of familie voor de vakantie en komen dit weekend weer terug. ANNE! WIETSKE! Klok het luidkeels, en we wisten allebij: het is goed om terug te zijn. Ook merkte we tijdens de autorit dat de cultuurshock dit jaar klein is. Waar we vorig jaar onze ogen uitkeken voor alles wat vreemd voor ons was, was het nu herkenning. We weten nu wat we kunnen verwachten. En dat geeft rust. Ook toen we weer in ‘onze’ kamers kwamen voelde het alsof we nooit weg zijn geweest. Zo fijn. Wat iets minder fijn is is dat het tehuis nu in het bezit is van 8 heel erg hard blaffende honden(niet mijn lievelings dieren.)
Zatedag avond zijn we vroeg gaan slapen, we hadden door het tijdsverschil een nacht over geslagen en waren beide erg moe. Door dit zelfde tijd verschil lag ik snachts om 2 uur alweer wakker. Wonder boven wonder viel ik om 5 uur weer in slaap. Om half 8 werd ik wakker gezongen door de kerk. (ja ze zijn hier er vroeg bij) zondag hebben anne en ik een beetje door amurang gelopen, ja een beetje want het is nog steeds heel warm, de hitte moeten we nog erg aan wennen, we worden er suf van en ook hoofdpijn kijkt al ff om de hoek, maar goed dat zal allemaal wel wennen. Sister pauline had lekker brood voor ons gekocht, dus lekker ontbeten. Verder hebben we vandaag beetje geacclimatiseerd, boekje gelezen en gesweet haha.
gister had sister pauline een bid boekje naast ons bord gelegt en gingen we , sister pauline, anne en ik, samen in het indonesis bidden, best lastig een tekst oplezen die je niet kunt lezen en niet begrijpt. Maar wel een mooi moment. Zondag avond konden anne en ik met geen mogelijkheid slapen. We hoorden allerlei enge geleuiden, alsof er iemand over ons balkon liep en aan de deuren rammelde. Ik moet zeggen dat ik best een beetje bang was. Gelukkig heb ik toch later nog lekker kunnen slapen.
Vandaag hebben we drinken enzo gekocht want het water is met deze hitte niet aan te slepen. De mensne op straat reageren weer als vanouds en we krijgen dan ook van alles te horen, maar helaas begrijpen we er neits van. Ze lachen er vriendelijk bij dus zal wel goed zijn. Were you from, hello mister(het woord miss kennen ze hier niet volgens mij, en what is your name. Verder komt de engelse taal van de amurangers niet echt maar goed het is leuk dat ze het proberen.
Vanmiddag hebben we met twee jongens uit het tehuis, adri en celsius de nieuwe plaaselijke supermarkt bestormd en hebben we voor 1.250.000 euro haha ik bedoel natuurlijk roepie schriften gekocht voor de kids. De twee jongens keken hun ogen uit toen wij de stappel geld flappen ala dagobert duck uit de tas haalden. Het is ook heel veel geld voor indonesiese begrippen. De schriften hebben de kids nodig op schoolVoor school. Ze waren er zo blij mee thank you miss thank you thank you. Heel mooi. Wederom een bevestiging, het is goed dat we terug zijn. Vanmiddag was er bijv. een meisje dat ik vorig jaarf in mijn groepje had, en zij kwam net terug van vakantie. Ze zei hello wietske en ik hallo hannah en ze zei ooohh you remember me wow. Zo leuk, natuurlijk ben ik je niet vergeten. Maar zo natuurlijk het zoiets niet in de levens van al deze kinderen. Het gaat me nog steeds aan het hard als ik zie wat al deze kinderen hebben meoten mee maken en wat hier de sporen van zijn. Geloof me, geluk is niet vanzelfsprekend.
Morgen (dinsdag) gaan we met sister pauline en pastor Frans praten over wat we allemaal gaan doen. We hebben allerlei leuke plannen. Zo gaat Anne de oudere kinderen coachen in het schrijven van school plans. En ga ik de jongste kinderen van de school engelse les geven. Ook gaan we bezig met drama workshops met de kids uit het tehuis. Kort om heel veel te doen de komende twee weken. Over twee weken komen gerard anbasja en dorien en dan gaan we met zn vijfen aan de slag met creaworkshops. Door het feit dat zowel de kids als sister pauline en pastor Frans ons zo leuk hebben ontvangen weet ik zeker dat het helemaal goed komt. Deze 5 weken worden super!!!
Ik hoop snel weer te schrijven.
Heel veel liefs van af de andere kant van de wereld (klinkt ver weg he!) xxx
ps ik zou foto er op zetten maar de internet snelheid laat op zich wachten dus dat lukt helaas niet, hopelijk volgende keer beter.
13 Juli 2009 - 15:44
Céline:
ooh wat ben ik blij om te horen dat het weer lekker als van ouds voelt.
Had ook niet anders verwacht ;)
Ik hou je site goed in de gaten zie je wel weer haha.
Dikke kus! -
13 Juli 2009 - 16:26
Guru Gerard:
fantastisch, meiden, dat de klik van herkenning jullie gelukkig maakt. Veilig gevoel, he?
Goed dat sister en pastor nog even met jullie het programma door gaan nemen, prima.
nou, ik hou de site in de gaten.
Laterrrrrrrrrrrrr
knuffels voor jullie xxx -
13 Juli 2009 - 16:50
Dorien:
Lieverds!!!
heel fijn om te horen hoe het met jullie gaat en dat jullie goed zijn aangekomen!! is vast een super gevoel om weer terug te zijn!! door dit te lezen kan ik echt niet wachten om er ook te zijn!!
ik hou je verhalen goed in de gaten, ik spreek je vast heeeel snel weer.
groetjes aan anne en een hele dikke kus voor jullie!!
Liefs -
14 Juli 2009 - 12:22
Mem:
nou faam, hartstikke fijn dat je voorgevoel omtrent de kinderen en het zijn in amurang is uitgekomen!!!
ik ben blij dat het zo goed voelt, hadden we ook niet anders verwacht toch??
en leuk dat dat meisje jou herkende en jij(onverwacht) haar
hier alles oke, fijn even van je te horen!!
we blijven je volgen, veel liefs, heit en mem.
ps. de eendjes eten nu uit onze hand en we kunnen ze aaien!!!! -
14 Juli 2009 - 12:24
Mem:
en natuurlijk de groeten aan anne,
geniet ervan fammen -
14 Juli 2009 - 19:42
Willy:
Hoi wietske
wat een mooie ontvangst, hierdoor voel je je wel sneller op je plekje of niet? Ik hoop dat je veel van je plannen en voornemens waar kunt maken. Ik vind het een supergoed initiatief!!
Succes en ik ben benieuwd naar je volgende berichtje.
Groetjes Willy -
15 Juli 2009 - 07:31
Watse Tigchelaar:
Lieve Anne en Wietske bijna met tranen in mijn ogen lees ik jullie verslag en heb het gevoel dat ik jullie kan volgen stap voor stap, ik ben zo TROTS op jullie! geweldig meiden dat jullie je zo inzetten voor deze "onze kinderen" kinderen. big hug 4all -
15 Juli 2009 - 09:29
Jane:
Lieve meiden, wat een overweldigend verslag van de eerste dagen. Het is goed dat jullie er zijn voor de kinderen, zij kijken er naar uit en jullie ook. Een goede match. Wat voelt het fijn he om daar terug te zijn. Ben er van overtuigd dat jullie er wederom een succes van maken.
De groeten aan Sr. Pauline en geniet ervan.
Liefs van Jane. -
15 Juli 2009 - 09:29
Jane:
De groeten aan Sr. Pauline en geniet ervan.
Liefs van Jane. -
15 Juli 2009 - 18:20
Jurjan En Jeltje:
Hallo Wietske ,leuk om te lezen.Wat een uitvinding di computer,zo kun je nog wat contact houden met je familie.Ik hoop dat het verder goed gaat hou vol in die hitte en geniet er verder van.Wij gaan nu eerst op vakantie maar daarna gaan we je verslagen weer lezen,Groetjes Jurjan en Jeltje -
16 Juli 2009 - 19:30
Heit:
hoi wietske . de tikert was toch wel een retourtje. je klinkt zo enthousiast.mooi dat jij en anne weer welkom waren in amurang bedankt voor je reis verslag.ik zie nu al uit naar de fotos .liefs van heit -
17 Juli 2009 - 12:18
Natasja:
ik mis je wel en ik dagt dat je er was maar ik hoop dat je er de volgende keer wel bent en hoe gaat het met de kintjes daar en hoe gaat het met jou? en kunen die kintjes al het engelse liedje: "Rednoas rendier?" xxx natasja